Hans Ober van Ticketswap: “Mensen balen vaak dat ze het niet zelf hebben bedacht”

Je hebt een kaartje gekocht voor een festival, maar er is iets tussengekomen. Of je wil juist heel graag naar dat festival, maar het is al maanden uitverkocht. Dan kan je natuurlijk je ticket verkopen of je ticket van iemand overkopen, maar hoe zorg je dat je niet opgelicht wordt? Hans Ober van Ticketswap bedacht vijf jaar geleden de oplossing. Aan Check dit FF vertelt hij hoe hij op dit idee is gekomen.

Hoe is Ticketswap ontstaan?

“Het is ontstaan uit frustratie. Ik ging zelf vaak naar evenementen en dan zag je dat mensen op Facebook of Marktplaats werden opgelicht. Zelf probeerde ik mijn kaartjes voor Lowlands te verkopen en ik zag hoe moeilijk dat was. Een meisje kwam bij mij thuis, ze had alle gegevens van mij. Ik had de tickets aan haar overhandigd en toen zei ze dat ze het volgende week over zou maken. Dat wilde ik niet en heb ik uiteindelijk opgelost, maar ik dacht: Dat moet toch veel beter kunnen? We kunnen al heel makkelijk betalingen doen en een PDF-bestand naar elkaar mailen, waarom gebruiken we dat niet voor tickets? Ik kon zelf geen website maken, maar heb een huisgenoot bereid gevonden om mijn idee uit te voeren en toen hebben we Ticketswap opgezet.

Toen zijn we vooral gaan rondkijken wat mensen er dan van vonden. We hadden niet de ambitie om in de “secundary ticketing” te belanden, maar we wilden wel deze markt beter maken. We hebben ook mensen die bij evenementen een ticket aanboden om hun reactie gevraagd. Vaak waren deze reacties erg positief en zagen we dat mensen het ook echt gingen gebruiken. Het voordeel van Ticketswap is dat mensen ook geneigd zijn om hun eigen advertentie op Facebook te delen. Dan promoten ze niet alleen hun eigen advertentie, maar ook Ticketswap zelf.”

Hoe werkt het precies?

“Als jij een kaartje over hebt, kun je dit kaartje bij ons uploaden. Je logt in met Facebook en wij verifiëren je gegevens. We hebben allerlei manieren ingebouwd om het zo veilig mogelijk te maken. Mensen mogen bijvoorbeeld maar 120% van de originele prijs vragen, zodat ze er niet te veel winst op kunnen maken. Wij nemen de transactie uit handen en zorgen dat de kaarten bij de koper terechtkomen. Zodat tickets niet vervalst kunnen worden, hebben we het secureswap keurmerk. Wij maken dan het oude kaartje ongeldig, zodat de verkoper het niet meer kan gebruiken. Hiervoor werken we samen met verschillende ticketbedrijven. Dit kan helaas nog niet bij alle tickets. Het kan nog steeds af en toe voorkomen dat een kaartje al gebruikt is, maar we hebben een supportteam om dat op te lossen. Als het niet op te lossen is en er blijkt toch fraude gepleegd te zijn, betalen wij de kosten.

Mensen kunnen natuurlijk ook kaartjes kopen en verkopen voor internationale evenementen. Daarom werken nu mensen uit verschillende landen bij ons, zodat Ticketswap ook in het buitenland gebruikt kan worden. In Frankrijk, België en Engeland zijn we al goed onderweg en ook in andere landen begint dit te lopen. We lopen wel tegen bepaalde dingen aan die in het buitenland anders zijn. Niet in alle landen zijn e-tickets bijvoorbeeld al een veel gebruikt systeem en ook betalingssystemen zijn vaak anders.”

Wat zijn de reacties van gebruikers?

“Mensen balen vaak dat ze het niet zelf hebben bedacht, haha. Over het algemeen krijgen we dus erg positieve reacties. We hebben een reactiepagina en daar staan alleen maar positieve reacties op, terwijl we dit niet filteren. Ik denk dat mensen heel goed begrijpen hoe nodig dit is, omdat er vaak veel fout gaat met tickets doorverkopen. Ook als er eens wat fout gaat, merk ik dat mensen toch terugkomen. We lossen dit namelijk altijd netjes op. We krijgen soms wel commentaar omdat mensen met Facebook moeten inloggen. Dit hebben we wel echt nodig voor de sociale controle. Jij kan zien van wie je het kaartje koopt, hoe veel vrienden die heeft en of die al vaker kaartjes heeft verkocht.

Wat ik heel bijzonder vind is dat ik een berichtje kreeg van twee Franse studentes. We waren toen net een jaar bezig. Zij wilden voor ons Ticketswap in Frankrijk uitwerken. Wij zijn toen bij ze langs gegaan in Lyon en hebben een paar dagen met hen opgetrokken. Ik vind het zelf ook heel bijzonder wat Ticketswap allemaal teweeg heeft gebracht. Soms doe ik het licht uit op kantoor en dan zie ik al die lege werkplekken. Die mensen zijn gewoon allemaal de hele dag voor ons aan het werk! Ik spreek ook veel investeerders en succesvolle ondernemers die ook heel enthousiast zijn. Ik vind het gaaf dat deze mensen megasuccesvol zijn en voor veel mensen, ook voor mij, een groot voorbeeld zijn, maar mij toch als gelijke zien. Je staat op zo’n jonge leeftijd al tussen de grote jongens.”

Wat zijn de plannen voor de toekomst?

“Vooral internationaal veel verder groeien. We zijn wel echt bezig met manieren om te zorgen dat we niet gebonden blijven aan Europa. We willen ook buiten Europa flink gaan groeien en kijken wat daar te halen valt. Vooral betaalmethodes en vreemde valuta zijn dan een uitdaging. Hiervoor hebben we mensen van verschillende nationaliteiten op kantoor zitten, zodat zij dit voor ons kunnen uitwerken. We hopen wel echt wereldwijd actief te worden, zodat iedereen veilig tickets kan kopen en verkopen.”

Terug naar boven